Hibiszkusz (hibiscus) gondozása, teleltetése, metszése – hibiszkusz fajták képekkel

hibiszkusz
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

Bejegyzésemben 4 hibiszkusz (Hibiscus) fajt gyűjtöttem össze és mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) bemutatása, gondozása

hibiszkusz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andy / Andrew Fogg

A kínai hibiszkusz, kínai rózsa vagy szobai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) Ázsia szubtrópusi és trópusi területeiről származó évelő örökzöld növény, amely 1-2 méteres cserjévé fejlődik.

Rendkívül látványos növény, virágai a hibrideknek köszönhetően rózsaszín, piros, fehér, sárga és narancssárga színűek is lehetnek, szirmai kissé ráncolt hatást keltenek.

Hibiscus rosa sinensis

Kép forrása: Pixabay.com

A virágok érdekessége, hogy egy-egy virág csak egy napig nyílik. Ehető szirmait a gyógyászat és a szépségipar is felfedezte magának.

A kínai hibiszkusz kissé kényes növény, rosszul tűri a tűző napot, a túlöntözést, és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat is. Elhelyezéséhez védett, félárnyékos, vagy világos, de semmiképp sem tűző napos helyet keress.

Hibiscus rosa sinensis

Kép forrása: Pixabay.com

Talaja legyen lazább szerkezetű, jó áteresztő képességű. Nyáron a szabadban is tarthatod nem tűző napos helyen.

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, valamint meghálálja a párásítást is, azaz a levelek vízzel való permetezését. Egy másfél hetente adhatsz neki az öntözés során tápoldatot is. Szaporítani dugványozással tudod.

2. Mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) bemutatása, gondozása

Hibiscus moscheutos

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvafélék családjába tartozó, magas termetű évelő növény, melyet szoliterként, vagy akár kerti tó partjára is ültethetsz.

Az Észak-Amerikából származó mocsári hibiszkusz, hatalmas méretű rózsaszín, piros, bordó, vagy fehér virágaival díszít a nyár folyamán. Egy-egy virág nagyon rövid életű, de a növény folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.

Kissé fagyérzékeny, ezért érdemes takarni, kb. májusban kezd el kihajtani, hogy aztán néhány hónap múlva, a kert igazi különlegessége legyen.

A mocsári hibiszkusz, napos, világos helyen, tápanyagban gazdag, nyirkos talajban fejlődik szépen. Rendszeres öntözést igényel, a pangó vizet nem szereti, ezért a talaj legyen jó vízáteresztő. Ha nem öntözöd rendszeresen, lehullnak bimbói.

Bővebb virágzásra ösztönözheted, ha kálium tartalmú tápoldatot is adsz neki. Kora tavasszal vissza kell vágnod az előző évi, elszáradt virágszárakat, más teendőd nincs vele.

Kártevők jellemzően nem támadják meg. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

3. Skarlát hibiszkusz (Hibiscus coccineus) bemutatása, gondozása

Hibiscus coccineus

Kép forrása: Flickr / Szerző: ilouque / Licence: CC BY 2.0

A skarlát hibiszkusz, vagy kenderlevelű mocsári hibiszkusz (Hibiscus coccineus) a mályvák családjába tartozó magas termetű, laza ágrendszerű évelő növény, mely főként csillag alakú, redős szirmú virágaival díszít.

Az Egyesült Államok délkeleti részének mocsaras területein honos növény, skarlátpiros vagy fehér virágai, jellemzően nyáron nyílnak. Levélzetét a marihuánára emlékeztető tenyér alakú, szeldelt levelek alkotják.

A skarlát hibiszkusz ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatsz. Vízigényes növény, szereti, ha a földje nedves, öntözd rendszeresen. A magas példányok esetében érdemes támasztékról gondoskodnod.

Fagyérzékeny növény, ezért, ha szabadföldbe ülteted, akkor gondoskodj a téli takarásról. Nagyobb növénytartóba ültetve, fagymentes helyen teleltetheted át. A növény lágyszárú részei ősszel elhalnak, hogy aztán a növény, következő tavasszal újult erővel hajtson ki.

Betegségek általában nem károsítják, kártevők közül a liszteskék és a levéltetvek okozhatnak időnként problémát. Szaporítani magról lehet.

4. Szíriai mályvacserje (Hibiscus syriacus) bemutatása, gondozása

Hibiscus syriacus

Kép forrása: Pixabay.com

A szíriai mályvacserje, kerti hibiszkusz vagy törökrózsa (Hibiscus syriacus) India és Kína területén is őshonos, kb. 3 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, mely különlegesen szép virágaival díszít nyár közepétől, ősz elejéig.

A növény hajtásrendszerét felfelé törekvő hajtások alkotják, melyeken, sötétzöld színű, kerekded, kissé hegyes és enyhén fogazott szélű levelek sorakoznak.

Hibiscus syriacus

Kép forrása: Pixabay.com

Fehér, rózsaszín, lila vagy piros színben játszó virágai kelyhet formáznak. Szoliterként és sövényként egyaránt ültetheted.

A szíriai mályvacserje fényigényes növény, ültetési helyéül világos vagy tűző napos helyet egyaránt választhatsz. Lehetőség szerint végleges helyére ültesd, mivel az idős növények megsínylik az átültetést.

Hibiscus syriacus

Kép forrása: Pixabay.com

A talajokkal szemben nem válogatós, agyagos vagy savas kémhatású talajban is megél.

Szárazságtűrő képessége átlagos, az átmeneti szárazságot elviseli, hosszabb száraz időszakokban azonban érdemes öntöznöd. Szaporítani dugványozással és magról tudod. 

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Andy / Andrew Fogg

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Flickr / Szerző: ilouque / Licence: CC BY 2.0

Források:

Botanikaland – Mocsári hibiszkusz

Botanikaland – Skarlát hibiszkusz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek