Filodendron (Monstera deliciosa) gondozása, szaporítása, betegségei – filodendron fajták képekkel

filodendron
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A filodendronok bemutatása

filodendron

Kép forrása: Pixabay.com

A filodendronok változatos megjelenésű, levélzetükkel és habitusukkal díszítő szobanövények.

Találsz közöttük kúszó növényt (Kúszó filodendron – Philodendron scandens), nagyméretű szoliter növényt (Szeldeltlevelű filodendron – Philodendron bipinnatifidum), valamint törpe növésű, asztalon, kisebb polcon tartható változatot is (Filodendron ’Atom’ – Philodendron selloum ’Atom’).

Jellemzően átlagos igényű szobanövények, melyek világos vagy félárnyékos, kellemesen meleg és párás helyen fejlődnek legszebben.

Rendszeres öntözést igényelnek, valamint meghálálják a tavasztól őszig tartó tápoldatozást is. Szeretik, ha a levegő párás, ezért a filodendronok nevelése során a párásításról sem szabad megfeledkezned.

A folytatásban 4 olyan filodendront mutatot be, amelyekkel gyakran találkozhatsz az üzletek kínálatában.

1. Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

Kép forrása: CityPlant.hu

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) Közép-Amerika esőerdeiben honos gyors növekedésű kúszónövény.

Magyarországon kifejezetten népszerű szobanövény, mivel nem túl igényes. Elsősorban szív alakú zöld leveleivel díszít.

A csekély törődést is, gyors növekedéssel (akár 60-90cm egy év alatt) hálálja meg, így ha kezdő szobakertész vagy, akkor remek választás számodra, a sikerélmény szinte garantált ezzel a növénnyel!

Az üzletekben a szobai futókához (Epipremnum aureum) hasonlóan mohakaróra felfuttatva, valamint csüngő növényként is árusítják.

Kedvező adottságai miatt gyakran használják beltéri növénydekorációk kivitelezéséhez, közintézmények, irodaházak díszítéséhez is.

2. Szeldeltlevelű filodendron (Philodendron selloum)

szeldeltlevelű filodendron

Kép forrása: Pixabay.com

A szeldeltlevelű filodendron (Philodendron bipinnatifidum vagy Philodendron selloum) egy igazán izgalmas külsejű növény, mely Amerika trópusi részein őshonos. Elefántfül filodendron néven is ismert.

Hatalmas méretű, szeldelt, sötétzöld színű leveleivel, valamint tekintélyes méretével és habitusával díszít. Olyan helyen érdemes tartanod, ahol szabadon növekedhet, nagy a rendelkezésére álló tér.

3. Filodendron ’Atom’ (Philodendron selloum ’Atom’)

Philodendron selloum 'Atom'

Kép forrása: CityPlant.hu

A filodendron ’Atom’, a szeldeltlevelű vagy elefántfül filodendron (Philodendron selloum) törpe méretű változata. Lassan növekvő, kompakt szobanövény, mely kifejlett állapotban is nagyjából fél méter magas lesz csak, így nem kell attól tartanod, hogy kinövi a szobát.

Jó választás, ha szeretnéd az otthonodat egy mutatós, modern szobanövénnyel díszíteni, de nincs túl sok helyed a növény számára.

A filodendron ‘Atom’ remekül mutat például egy asztal közepére állítva, de akár az ablakban is tarthatod, feltéve, ha ott nem éri tűző nap.

4. Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)

pirosló filodendron

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A pirosló filodendron (Philodendron erubescens) Amerika trópusi vidékeiről származó növény. Az előbb bemutatott, többi filodendronhoz hasonlóan levéldísznövényként tartjuk.

Díszítőértékét, nagyméretű, fényes felületű, zöld és pirosas árnyalatban játszó, hosszúkás, nyílhegyre emlékeztető levelei adják. Vízigényes növény, de alapvetően nincsenek extrém igényei, gyakran találkozhatsz vele intézményekben, irodákban is.

Képek forrása:

Pixabay.com

CityPlant.hu

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Források:

Fitoland.hu

Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek