Tulipán (tulipa) gondozása, ültetése, szaporítása, termesztése – Tulipán fajták képekkel

tulipán
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A tulipán (Tulipa) bemutatása

tulipán

Kép forrása: Pixabay.com

A tulipán (Tulipa sp.) az egyik legismertebb tavaszi hagymás virágunk. Az egyszerű és teltvirágú változatok, valamint a hibridek száma szinte végtelen, ennek köszönhetően szinte biztosan találhatsz olyan fajtát amely, a tavasz valamelyik időszakában virágzik.

A tulipán származási helye Perzsia, de vad fajai közül sokan Európában is honosak.

Az európaiak körében, a török hódító hadjáratok idején lett igazán ismert, és kezdődött el a népszerűség felé vezető töretlen útja. Olyannyira közkedveltté vált, hogy a Németalföld területén, iparrá fejlődött a tulipántermesztés.

A folytatásban 8 különlegesen szép tulipán fajt mutatok be neked. Ha szeretnél többet megtudni a tulipán gondozásáról és ültetéséről, látogass el a citygreen.hu kertészeti weboldalra.

1. Kaufmann-tulipán (Tulipa kaufmanniana)

kaufmann tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Thesupermat

A Kaufmann-tulipán (Tulipa kaufmanniana) közepes magasságú, hagymás, évelő növény, mely csoportosan ültetve, természetes hatású, ligetes kertrészekben igazán szépen mutat. Eredeti élőhelye Közép-Ázsia.

Változatos színekben előforduló egy vagy több színű tulipán faj, piros, sárga, narancssárga és fehér változatok is kaphatók. A tavirózsára emlékeztető virágok jellemzően márciusban és áprilisban nyílnak. Jellegzetessége, hogy a virágok borongós időben nem nyílnak ki.

2. Papagáj tulipán (Tulipa sp.)

papagáj tulipán

Kép forrása: Pixabay.com

A papagáj tulipán (Tulipa sp.) közepesen magas, hagymás virág, mely a tavasz második felében bontogatja virágait.

Cserépbe és virágágyba egyaránt ültetheted, érdekességét az élénk színekben játszó, csavart szirmok alkotta virágai adják. Vágott virágként is hosszan lakásod dísze lehet.

3. Ágas tulipán (Tulipa praestans)

ágas tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Retired electrician

Az ágas tulipán (Tulipa praestans) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Közép-Ázsiában őshonos. Balkonládába, sziklakertbe, virágágyások szegélyébe csoportosan ültetve egyaránt pompás látványt nyújt.

Levélzetét szürkészöld árnyalatú, kard alakú, viaszos bevonatú, szárölelő levelek alkotják, de létezik, krém fehér tarka levelű változat is. Jellemző virágszín az élénkpiros, de barackszínű fajtái is kaphatók.

Az ágas tulipán érdekessége, hogy egy hagyma akár 4-5 virágot is hozhat, innen ered a faj magyar neve.

4. Clusius-tulipán (Tulipa clusiana)

clusius tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Burkhard Mücke

A Clusius-tulipán (Tulipa clusiana) alacsony, közepes termetű évelő, hagymás növény, mely Irán, Afganisztán, Pakisztán, valamint a Himalája nyugati lejtőin őshonos. Dél-Európában is elterjedt növénynek számít.

Levélzetét szürkészöld színű, párhuzamosan szálas levelek alkotják. Kétszínű virágai fehér és piros színben játszanak a virágok torka lilás árnyalatú. Különleges szép virágai áprilisban nyílnak. Jól mutat sziklakertben, valamint fák és cserjék alatt, vagy virágágyásban csoportosan ültetve.

5. Erdei tulipán (Tulipa sylvestris)

erdei tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Awesok

Az erdei tulipán (Tulipa sylvestris) alacsony, közepes termetű hagymás évelő növény, mely a mediterrán régióban őshonos. Jól mutat csoportosan ültetve természetes hatású kertrészekben, de cserépbe és sziklakertbe is bátran ültetheted.

Virágai egyszínűek, élénksárga színben játszanak, jellemzően áprilisban nyílnak a karcsú, szár végén. Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válassz.

6. Kétszínű tulipán (Tulipa tarda)

kétszínű tulipán

Kép forrása: Pixabay.com

A kétszínű tulipán (Tulipa tarda) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Közép-Ázsia hegyvidéki területein őshonos. Balkonládába, sziklakertbe, valamint a kert természetes hatású, ligetes kertrészeibe egyaránt ültetheted.

Levélzetét sásszerű, hosszúkás, fényes levelek alkotják. A levelek fölé emelkedő virágszárakon nyílnak sárga és fehér színű virágai április elején.

7. Törpe tulipán (Tulipa humilis)

törpe tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: cogdogblog

A törpe tulipán (Tulipa humilis) alacsony termetű, hagymás, évelő növény, mely sziklakertbe, balkonládába, virágágyások szegélyében, valamint csoportosan ültetve egyaránt szépen mutat. Eredeti élőhelye Irán, Törökország és a Kaukázus.

Változatos színekben előforduló tulipán faj, rózsaszín, piros, mályva valamint ritkábban fehér színű változatok is kaphatók. A virágoknak különlegesen szép külsőt kölcsönöz, hogy a virág torka a szirmoktól teljesen eltérő árnyalatú.

8. Turkesztáni tulipán (Tulipa turkestanica)

turkesztáni tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BerndH

A turkesztáni tulipán (Tulipa turkestanica) közepes magasságú, hagymás, évelő növény, mely sziklakertbe, balkonládába, természetes hatású, ligetes kertrészekbe, csoportosan ültetve egyaránt szépen mutat.

Korai virágzású tulipán faj, melynek fehér vagy krémfehér, sárga közepű virágaiban, enyhe teleket követően akár már márciusban is gyönyörködhetsz. Ha a téli, hűvös idő kissé tovább tart, akkor jellemzően április közepén nyílik.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Thesupermat

Wikipédia / Szerző: Retired electrician

Wikipédia / Szerző: Scott

Wikipédia / Szerző: Grant Montgomery

Wikipédia / Szerző: Burkhard Mücke

Wikipédia / Szerző: Awesok

Wikipédia / Szerző: cogdogblog

Wikipédia / Szerző: BerndH

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek