Tölcsérjázmin (Mandevilla) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása, betegségei – Tölcsérjázmin fajták képekkel

brazil tölcsérjázmin
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A tölcsérjázmin (Mandevilla) fajok rendkívül mutatós növények, melyek egyre népszerűbb dísznövénynek számítanak Magyarországon is. Kúszó növekedés jellemzi őket, dézsában is tarthatók. Bármelyik napos terasznak különleges díszei lehetnek.

Ebben a bejegyzésemben 3 tölcsérjázmin (Mandevilla) fajt gyűjtöttem össze, és mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) bemutatása, gondozása

brazil tölcsérjázmin

Kép forrása: Pixabay.com

A brazil tölcsérjázmin, brazil jázmin vagy brazil szereleminda (Mandevilla sanderi) egy nagyon dekoratív, Dél-Amerikából származó növény, amely tölcsérszerű élénk színű virágaival díszít májustól késő őszig.

Nyár elejétől kezdve, szabadban dísznövényként tarthatod. Alkalmas irodák, közintézmények, valamint kellemes, szobahőmérsékletű, világos szobák díszítésére is.

Fontos megemlítenem, hogy a brazil tölcsérjázmin a mérgező növények sorát gyarapítja, tejnedve mérgező hatású.

Ültetéséhez semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű virágföldet válassz. Elhelyezéséhez világos helyet keress, bár fényigényes növény, a déli tűző napot nem szereti. A mozgatásra kényes, helye legyen állandó, ne mozgasd növekedési és virágzási időben.

Rendszeres öntözést igényel, nyáron hetente 2-3 alkalommal, télen jóval ritkábban adj neki vizet. A megfelelő növényekedéshez és virágzáshoz, igényli a rendszeres tápoldatozást is.

Kedveli a párás környezetet, amit közvetlen (vízzel való permetezés) és közvetett (kaviccsal és vízzel töltött tálcára állítod a cserepet) párásítással is biztosíthatsz.

Speciális gondozási feladatként a metszést lehet megemlíteni, ezt ősszel a virágzás után, vagy tavasszal a teleltetés után végezheted el.

Teleltetni hűvös, világos helyen kell kb. 15 fokos helyiségben. Az ennél valamivel alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli, de ez már nem ideális a számára.

2. Chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) bemutatása, gondozása

chilei tölcsérjázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) hazánkban dísznövényként tartott, félörökzöld kúszónövény, mely Argentína, Peru, Bolívia és Ecuador területéről származik.

Természetes élőhelyén több méter magasra is felkúszik, hazánkban, dézsás növényként nevelve nem nő ilyen magasra. Dús levélzetét lándzsaszerű, kissé fodros zöld levelek alkotják, melyek szépen kiemelik a nyáron pompázó hófehér, illatos virágokat.

A chilei tölcsérjázmin világos, napos helyen a déli tűző naptól védve fejlődik legszebben rendszeres öntözés mellett, kissé párás környezetben. Jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajba ültesd, tavasszal és nyáron tápoldatozd.

Fagyérzékenysége miatt, teleltetést igényel. Hűvös, fagymentes helyen, nagyon kevés öntözés mellett teleltesd. A tél folyamán, nyugalmi időszakában lehullnak levelei, ez normálisnak tekinthető. A tél végén érdemes visszametszened.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a takácsatkák és a levéltetvek okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással tudod.

3. Bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) bemutatása, gondozása

bolíviai meténggyökér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Torontonian1

A bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) kúszó növekedésű dézsás dísznövény. Rendkívül mutatós növény, melyet egész nyáron, valamint őszelején nyíló virágainak köszönhet. Mérgező növény.

Dús virágzatát tölcsér alakú fehér illetve rózsaszín színű virágok alkotják, melyek hátteréül a kerekded, fényes levelek szolgálnak. A bolíviai meténggyökér tartásához, elengedhetetlen, hogy megfelelő támasztékot biztosíts.

A bolíviai meténggyökér víz, fény és tápanyagigényes növény. Ültetéséhez a legmegfelelőbb a balkonnövények számára kifejlesztett földkeverék. Keress számára világos, napos helyet, itt érzi magát igazán jól.

Rendszeres öntözést, valamint tápoldatozást is igényel. Melegigényes növény, ezért viszonylag magas hőmérséklet (15-18 fok) mellett teleltethető.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Torontonian1

Források:

Bálint Gazda – Szereleminda

Botanikaland – Chilei tölcsérjázmin

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek