Menyecskeszem (Coreopsis) gondozása

menyecskeszem
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A menyecskeszem (Coreopsis) bemutatása, gondozása

Coreopsis lanceolata

Coreopsis lanceolata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fan Wen

A menyecskeszem vagy szépecske (Coreopsis) közepes termetű évelő növény, amely Észak-Amerikából származik.

Könnyen nevelhető, igénytelen növény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli, egész nyáron díszít tömött vagy sima, sárga, narancs és piros színű virágaival.

Alacsonyabb termetű változata a törpe menyecskeszem hasonló igényű, mérete miatt sziklakertbe való ültetésre alkalmas.

Coreopsis tinctoria

Coreopsis tinctoria / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: C.Maylett

A menyecskeszemek egészen változatos külsejű évelő virágok. Találsz közöttük telvirágú és szimpla virágú (Nagyvirágú menyecskeszem – Coreopsis grandiflora), lándzsás, vékony levelű, sárga virágú (Lándzsalevelű menyecskeszem – Coreopsis lanceolata),  szimpla virágú, szeldeltlevelű (Keskenylevelű menyecskeszem – Coreopsis verticillata), valamint sárga színű, piros közepű virágokkal díszítő (Tarka szépecske – Coreopsis tinctoria) változatot is.

A menyecskeszem fényigényes növény, világos vagy tűző napos helyre ültesd, árnyékba semmiképp. Talajjal szemben nem válogatós, már az átlagos tápanyag tartalmú talaj is elég számára, egyedül az lényeges, hogy jó vízgazdálkodású földbe ültesd.

Más teendőd az elvirágzott fejek levágásán kívül nem akad vele. Kártevőkre nem érzékeny, a lisztharmat viszont okozhat kellemetlen perceket. Szaporítani magról és tőosztással tudod.

A menyecskeszem szaporítása magvetéssel és tőosztással

menyecskeszem

Kép forrása: Pixabay.com

A menyecskeszemet fólia alá, akár már márciusban vetheted, fő vetési ideje azonban szabadföldbe, az április-május.

A magvetés nagyon egyszerű, a virágágyás megmunkált talajára szórj a magokból, betakarni nem kell őket, fényre csíráznak. Öntözd meg a vetést, a magok 1-2 hét alatt kicsíráznak.

A menyecskeszem esetében az ideális tőtávolság kb. 25 cm, így ha nagyon sűrűn vetetted, és nagyon sok fiatal növény bújt elő, akkor ritkítsd meg őket.

A menyecskeszemet érdemes 2-3 évente megfiatalítanod, erre a legjobb módszer a tőosztás. A tőosztást a virágzás után, ősszel kell elvégezned.

1. Nagyvirágú szépecske (Coreopsis grandiflora)

nagyvirágú szépecske

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nagyvirágú szépecske, nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) közepes termetű évelő növény, amely az Egyesült Államok délkeleti államaiban őshonos. Könnyen nevelhető, igénytelen növény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli. 

A virágágyást egész nyáron díszíti telt vagy szimpla, sárga színű vagy vöröses foltokkal tarkított virágaival. Levélzetét a talajfelszínhez közel tagolatlan, lapát vagy lándzsa alakú alsó, valamint finoman szeldelt felső levelek alkotják.

2. Keskenylevelű menyecskeszem (Coreopsis verticillata)

keskenylevelű menyecskeszem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Annelis

A keskenylevelű menyecskeszem vagy keskenylevelű szépecske (Coreopsis verticillata) közepesen magas termetű, bokros növekedésű évelő növény.

Egyszerűen kezelhető, könnyed hatású virág, melynek szeldelt levélzete és élénksárga virágai nagyon szép megjelenést kölcsönöznek. Virágai nagyon hosszan, egész nyáron, díszítenek.

Ennek a menyecskeszem fajnak nagy előnye, hogy kevésbé érzékeny a más menyecskeszem fajokat megtámadó lisztharmatra. A házas és házatlan csigák időnként károsíthatják.

Képek forrása: 

Wikipédia / Szerző: Fan Wen

Wikipédia / Szerző: C.Maylett

Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Annelis

Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek